10 september 2012

Fietstocht naar Kloster-Ettal en Obergrammerau (fietstocht ernaar toe)

Kloster-Ettal

Het klooster werd in 1330 gesticht door keizer Lodewijk IV die ook Lodewijk de Beier werd genoemd. De kerk werd de thuishaven voor een Mariabeeld dat de keizer uit Pisa had meegebracht. In het begin van de 18e eeuw verbouwde men de kerk en de kloostergebouwen. Voor kinderen uit adellijke families richtte men een ridderschool in.

Een brand in 1740 verwoestte een groot deel van de abdij die vanaf 1745 opnieuw werd opgebouwd. In 1803 kwam een einde aan alle religieuze activiteit. Met steun van confraters uit de abdij van Scheyern en privéhulp konden de benedictijnen hun activiteiten hervatten vanaf 1900. De abdij van Ettal maakt sindsdien ook deel uit van de Beierse Congregatie van benedictijnenabdijen.

Vanaf 1905 wordt hier middelbaar onderwijs gegeven aan een 450-tal leerlingen (gegevens 2008) waarvan een deel in een internaat verblijft.

Oberammergau

Oberammergau ligt in Zuid-Duitsland, 20 km van Garmisch-Partenkirchen en de Oostenrijkse grens. Oberammergau ligt in de deelstaat Beieren en behoort tot de Landkreis Garmisch-Partenkirchen. Het dorp telt 5.474 inwoners.

Dit dorp is beroemd om het Passionsspiel dat van 1634 dateert. Elke 10 jaar wordt hier met alleen inwoners van Oberammergau de Lijdensweg van Christus tot zijn kruisiging uitgebeeld; de editie van het jaar 2020 werd afgelast vanwege de coronapandemie. Ook is het bekend door houtsnijwerk van beelden, meestal religieuze afbeeldingen. Bezienswaardigheden zijn de geschilderde huisgevels van onder andere het hotel Wittelsbach, het “Alte Post” en het “Pilatushaus” waar men de kunstenaars in houtsnijwerk bezig kan zien. Ook is er een huis uit 1775, het geboortehuis van de schrijver Ludwig Thoma (1867 – 1921), met muurschilderingen die verscheidene ambachten voorstellen. Op de rechtermuur staat geschreven Gg. Lang Sel. Erben. Verder zijn er nog gevelschilderingen met markeringen uit “Anno Domini 1633”.