11 juni 2015

Na het ontbijt vetrokken wij naar het stadje Rastoke zonder Jean Pierre en Marleen, die verkozen om nog een dagje rust te nemen wat niet onverstandig was.

Rastoke is een dorp, gelegen in de stad Slunj , bekend om de rivier de Slunjčica , die uitmondt in de rivier de Korana bij Rastoke. Rastoke is ook bekend onder de naam “stad van katten”, omdat het statistisch gezien de stad is met de meeste katten per persoon in Kroatië. Bij Rastoke doen zich soortgelijke natuurverschijnselen voor als bij de Plitvicemeren . Rastoke is ook wel bekend als “de kleine meren van Plitvice” , en is verbonden met de Plitvice-meren door de rivier de Korana. Rastoke is een plaats van autochtone ecologische en etnografische betekenis vanwege de symbiose van natuurlijke en beschavingskenmerken. De stad Slunj ontstond rond Rastoke en de vertakking van de rivieren Slunjčica en Korana. De watermolens die op deze plek zijn gebouwd, hebben grotendeels bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Slunj als het centrum van de regio Kordun .

De grotten van Barać bevinden zich in de buurt van het dorp Nova Kršlja in de gemeente Rakovica , Kroatië . In 1892 werden de grotten opengesteld voor bezoekers, maar werden ze na de Tweede Wereldoorlog verlaten en vergeten . In juli 2004 werden de Bovengrotten van Barać heropend voor bezoekers. De grotten zijn vernoemd naar een zekere Barać die een strijder was tegen de Ottomanen . Volgens een legende dragen de grotten de naam van de overwinning van Barać bij de grotten. De achternaam van Barać bestaat niet meer in deze regio.