31 december 2009

Vandaag werd de Botanische Tuin van Madeira (Funchal) bezocht. Aansluitend een rit in een ritten mand wat een traditie is in Madeira.

Botanische tuin Madeira (Funchal)Foto’s

De Botanische Tuinen “Botanical Gardens” de beroemdste toeristische attractie, ligt in Quinta do Bom Sucesso op een heuvel met prachtig uitzicht op de stad Funchal. Dit landhuis werd gebouwd in 1881 door de familie Reid die deze tuinen aanlegden als hun eigen privé-park. Tegenwoordig zijn ze staatseigendom en toegankelijk voor het publiek. De oppervlakte van 80.000 vierkante meter is bezaaid met een ongelooflijke verzameling plantensoorten, exotische bloemen, tropische vogels plus een gebied voor onderzoek en conservatie. Bovendien beschikt deze tuin ook over een Natuurhistorisch Museum en een kabelbaan naar Monte, een andere toeristische trekpleister.

In een mand de berg af en bezoek aan Kerk van FunchalFoto’s

Op het Portugese eiland Madeira kun je in het plaatsje Monte, net boven de hoofdstad Funchal, de berg af glijden in een grote mand, de zogenaamde ‘toboggan’.
Een toboggan is een rieten mand met houten glijders. Een 4 km lange glijpartij van Monte (1800 meter hoogte) naar Funchal wordt de mand met inzittenden van achteren bestuurd door 2 begeleiders (carreiros) in de traditionele klederdracht.
De bewoners van Monte gebruikten deze manier van reizen vooral in de 19e eeuw. Het was hun manier om snel in Funchal te komen. Terug naar boven gebeurde te voet.
Een dergelijke rit door de steile straatjes van de berg is trouwens niet voor iedereen weggelegd want de toboggans kunnen een vrij hoge snelheid bereiken (tot wel 45 kilometer per uur).
Desondanks is deze attractie onder toeristen enorm populair want de manden zijn vrijwel de hele dag onderweg. De carreiros hebben geen gemakkelijke taak als je bedenkt dat ze hun toboggan telkens weer de berg op moeten sjouwen.
Van foto’s nemen was geen sprake, daarvoor dienden men te betalen.