31 mei 2015

Vandaag stond een rit naar Motovun op het programma om vervolgens Groznjan aan te doen en als laatste Novigrad om dan terug te keren naar onze slaapplaats.

Motovun (Italiaans: Montona) is een dorp in het binnenland van het Kroatische schiereiland Istrië. Motovun heeft een inwoneraantal van 531, en 983 in de gemeente (2001).

Motovun ligt op een heuvel, 270 meter boven zeeniveau. Van een afstand geeft Motovun een middeleeuws aanblik, de huizen staan onregelmatig verspreid over de heuvel, die ook gebruikt wordt voor de druiventeelt, waarvan de Istrische wijn wordt gemaakt. Onderaan de heuvel waarop het dorp ligt stroomt de rivier de Mirna. Aan de overkant van de rivier ligt het bos van Motovun, waar truffels gevonden worden. Het bos werd populair dankzij de roman Veli Jože geschreven door Vladimir Nazor.

Grožnjan  is een gemeente in de Kroatische provincie Istrië.

Grožnjan is het enige dorp in Kroatië waarvan een meerderheid van de bevolking uit Italianen bestaat, ongeveer 51,2%.

Grožnjan telt 785 inwoners. De oppervlakte bedraagt 66 km², de bevolkingsdichtheid is 11,9 inwoners per km².

Novigrad (Italiaans: Cittanova) is een stadje in Istrië aan de kust, ca. 15 km ten noorden van de plaats Poreč op een schiereiland (in 1800 met het vasteland verbonden). De gemeente Novigrad telt ongeveer .inwoners, de plaats 2629.