6 juni 2015

Rond 10.00 uur vertrokken richting Split.

Gezien de voorbije dagen het picknicken zo is meegevallen deden wij het vandaag opnieuw over. Het eerste grootwarenhuis welke wij tegenkwamen werd halt gehouden en inkopen gedaan door de drie vrouwen en onze kassier Gaston.

Hop nu op weg naar Sibenik, welke onze enige stop was voor Split. In de omgeving van Split hadden wij een B&B Anka Banic geboekt.

Šibenik is een stad aan de Adriatische kust van Kroatië. ongeveer De stad is de hoofdstad van de provincie Šibenik-Knin.

Šibenik is een van de oudste steden gesticht door de lokale Kroaten.

In de stad staat de St. Jacobuskathedraal, die deel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op de werelderfgoedlijst staat ook het fort van St. Nicholas, als een van de Venetiaanse verdedigingswerken van de 15e tot 17e eeuw.

Split is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. De havenstad is gelegen op een klein schiereiland in de Adriatische Zee en is een belangrijke economische en toeristische transitstad. Vanuit de haven kunnen namelijk meerdere Adriatische eilanden en Italiaanse steden worden bereikt.

De stad is de belangrijkste stad in zuidelijk Kroatië en wordt in de volksmond de hoofdstad van Dalmatië genoemd, hoewel het officieel slechts de status heeft van hoofdplaats van de provincie Split-Dalmatië. De belangrijkste economische activiteit in Split is het toerisme. Daarnaast zijn visserij, wijnbouw en chemische industrie belangrijk. Het is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor Dalmatië, doordat veel van de Dalmatische eilanden uitsluitend vanuit de haven van Split bereikbaar zijn. Het eiland Brač ligt tegenover de stad Split. Aan de westrand van het centrum ligt de beboste heuvel Marjan, met daarop enkele kerkjes, een dierentuin en een begraafplaats.