7 juni 2015

Na rustig te hebben ontbeten vertrokken wij naar Trogir via de Cetinakloof om Omis aan te doen en dan door te rijden naar Trogir.

Omiš is een kleine stad aan de kust van Kroatië aan de Adriatische Zee en tevens aan de monding van de Cetinarivier aan de kuststreek van Poljica. Omiš ligt 26 km ten zuidoosten van de stad Split en telt 15.800 inwoners. De oppervlakte bedraagt 266,2 km², de bevolkingsdichtheid is 59,4 inwoners per km².

Trogir is een stad en een haven aan het einde van de baai van de Kaštela, 27 km gelegen van Split. De oude kern is gesitueerd op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo.

Verschillende periodes in de geschiedenis hebben hun sporen achtergelaten. Prehistorische overblijfselen, klassieke kunst, oude christelijke en oude Kroatische kunst zijn hier versmolten, en zorgen voor een harmonie van vormen en inhoud. Het is een stadsmuseum en is het best bewaarde romaans-gotische complex in Centraal-Europa. De middeleeuwse kern is omgeven door muren, en omvat een bewaard kasteel met toren, en verschillende woningen en paleizen. De kerk van Sint-Laurentius is het meest uitgesproken werk uit de romaans-gotische stijl in het land. De wijdere omgeving rond Trogir karakteriseert zich door zijn groene vegetatie, verschillende eilandjes, rots- en kiezelstranden. Animatie in Trogir omvat onder andere levendige vissersnachten en folkloreshows, maar ook klassieke concerten in speciale decors in de stad.