Bologna

Bologna, of ook wel Bologne, is een Italiaanse stad met 394.463 inwoners (2020) ,gelegen in Noord-Italië. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige metropolitane stadsregio en van de regio Emilia-Romagna. De stad ligt aan de voet van de Apennijnen en tussen de rivieren de Reno en de Savena.

Bologna is qua inwonersaantal de zevende stad van Italië en het hart van een van de agglomeraties in dat land. De Universiteit van Bologna is met haar oprichting in 1088 de oudste universiteit van Europa. Daarnaast staat de stad bekend om zijn grote, grotendeels bewaard gebleven historisch centrum, ondanks de verstedelijking aan het eind van de 19e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Dit is mede te danken aan de renovatie aan het eind van de jaren 60.

De stad heeft enkele bijnamen: “la rossa” (“de rode”, wegens de vele rode bakstenen gebouwen in het historisch centrum, volgens sommigen ook wegens de vanouds socialistische signatuur), “la dotta” (“de geleerde”, een verwijzing naar de vooraanstaande universiteit) en “la grassa” (“de vette”, gezien de culinaire cultuur). Onder meer de worst mortadella heeft zijn oorsprong in Bologna.