Como

De stad is gelegen aan de zuidwestpunt van het Comomeer (Lago di Como) en aan de grens met Zwitserland. Het ligt vastgegroeid aan de Zwitserse plaats Chiasso, kanton Ticino. Como ligt 35 kilometer ten noorden van Milaan.

De grensovergang bij Como is een van de drukste van Italië, daar hij op een belangrijke noord-zuidverbinding ligt tussen de landbouw- en industriegebieden in Noord-Italië en onder andere Duitsland. Como is onder andere bekend om zijn zijde-industrie.

De stad bestond reeds ten tijde van het Romeinse Rijk. Marcus Claudius Marcellus liet massieve muren om de stad aanbrengen. Echter in de 12e eeuw werd Como grotendeels verwoest door Milaan.

In het deel van de stad binnen de oude stadsmuren is nauwelijks autoverkeer toegestaan, met uitzondering van enkele doorgaande wegen. In het centrum ligt Piazza Duomo met de Dom, die de zetel is voor het bisdom Como. De bouw van de Dom heeft meer dan 400 jaar geduurd. Aan de voorzijde is de bouwstijl gotisch, de oostzijde stamt uit de renaissance en de koepel werd pas in de 18e eeuw gebouwd.