Joodse Wijk

Josefov (Duits: Josefstadt) is een wijk in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vroeger was het de joodse buurt van Praag. Daardoor wordt Josefov vaak vertegenwoordigd door de vlag van de joodse gemeenschap van Praag, een gele davidsster op een rode achtergrond. Josefov ligt in het stadsdistrict Praag 1, net ten noorden van de Oude Stad.

Oude Joodse Begraafplaats is de oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. De begraafplaats ligt in de wijk Josefov in de Tsjechische hoofdstad Praag. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. Tegenwoordig is hij onderdeel van het Joods Museum. Het aantal mensen dat op deze begraafplaats begraven ligt is niet vast te stellen, omdat er op sommige plaatsen meerdere lagen (12) van graven boven elkaar liggen. Ondanks de kleine oppervlakte van ongeveer één hectare wordt het aantal grafstenen op ongeveer 12.000 geschat. Vermoedelijk liggen er echter lichamen van zo’n 100.000 mensen. Een aantal bekende personen die hier zijn begraven zijn Jehoeda Löw (overleden 1609), Mordecai Meisel (1601) en David Gans (1613).

Joods Museum in de Tsjechische hoofdstad Praag is gesticht in 1906. Het museum is verdeeld over verschillende locaties, waaronder de Maiselsynagoge, de Pinkassynagoge, de Spaanse Synagoge en de Oude Joodse Begraafplaats.

Het oorspronkelijke doel van het museum was het bewaren van de waardevolle voorwerpen uit de Praagse synagoges die gesloopt waren tijdens de reconstructie van de joodse wijk Josefov aan het begin van de 20e eeuw. Op 15 maart 1939, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, werd het museum gesloten nadat de nazi’s Praag hadden bezet. In 1942 stichtte de bezetter op dezelfde locatie het Centrale Joodse Museum. Alle waardevolle voorwerpen van alle opgeheven joodse gemeenschappen in Bohemen en Moravië werden naar het museum gebracht.

Klausen-synagoge is tegenwoordig de grootste synagoge in het voormalige Joodse getto van Praag en het enige voorbeeld van een vroegbarokke synagoge in het getto. Tegenwoordig wordt de synagoge beheerd door het Joods Museum in Praag .

Spaanse Synagoge  is een van de zes synagoges in de Praagse wijk Josefov. De synagoge ligt in de straat Dušní en werd gebouwd in 1868 op de plek van de waarschijnlijk oudste synagoge van Praag, de Altshul, en naast de rooms-katholieke Heilige Geestkerk. Het gebouw is opgetrokken zogenaamde Moorse revivalstijl, net als bijvoorbeeld de Nieuwe Synagoge in Berlijn. De architecten waren Vojtěch Ignác Ullmann en Josef Niklase. Zij lieten zich bij de bouw inspireren door het Alhambra in de Spaanse stad Granada. De synagoge heeft fraaie, kleurrijke glas-in-loodramen uit 1893, die werden ontworpen door A. Baum en B. Münzberger. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw tijdelijk gebruikt als opslagplaats van zaken van de Joodse gemeenschap, zoals inventarissen van gesloten synagogen. In 1955 kwam het gebouw in handen van het Joods Museum, waarna het van 1958 tot 1959 van binnen grondig werd gerestaureerd. In de jaren zeventig werd het gebouw verwaarloost en in 1982 werd het definitief gesloten. Een complete restauratie kwam er na de Fluwelen Revolutie en in 1998 werd het gebouw in zijn oude glorie opnieuw opgeleverd. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het Joods Museum in Praag. Er wordt specifiek aandacht besteed aan de geschiedenis van Tsjechische en Moravische Joden van de 18e eeuw tot 1945. Een deel van de collectie bestaat uit zilveren voorwerpen uit Tsjechië en Moravië.

De synagoge wordt iedere sjabbat gebruikt voor diensten.