Kaapstad – 28-1-2014

Vandaag stonden een aantal bezoeken in de omgeving van Kaapstad op het programma. Wij bezochten Duikerseiland – ’t Kommetje (natuurreservaat) – Boulders Bay – Kaap de Goede Hoop en tot slot Cape Point (uiterste punt van Zuid Afrika).

Duikereiland is een rots waarop honderden zeehonden hun thuis vinden. Het eiland en ligt ongeveer een half uur varen uit de kust van Hout Bay. Het is eiland is 77 meter bij 95 meter groot, met een oppervlakte van ongeveer 0,4 hectare. Het eiland staat bekend om zijn marine fauna, zoals vogels en pelsrobben. Duikereiland is een natuurreservaat en maakt onderdeel uit van het Tafelberg Nationaal Park. Duikereiland is een eiland waar 6.000 pelsrobben, in alle maten en vormen, hun thuis hebben gevonden. Duikereiland is op een natuurlijke manier beschermd door een rif. Juist dat rif houdt prooi- en roofdieren, vooral de witte haaien, op een veilige afstand.

Kommetjie is een klein stadje in de buurt van Kaapstad , in de provincie West-Kaap van Zuid-Afrika. Het ligt ongeveer halverwege de westkust van het Kaapse Schiereiland , aan de zuidkant van het lange brede strand dat noordwaarts loopt naar Chapman’s Peak en Noordhoek .

Het gebied is een populaire plek om te surfen , aangezien krachtige golven van de Atlantische Oceaan opstijgen boven rotsachtige riffen gevormd door harde zandstenen van de Tafelberggroep. Overal waar de bodem rotsachtig is, zijn de ondiepere wateren dik met gigantische kelpbossen .

Boulders Beach is een beschut strand, bestaande uit inhammen tussen granieten rotsblokken, waaraan het zijn naam heeft te danken. Het is gelegen op het Kaapse Schiereiland, in de buurt van Simonstad in de richting van Cape Point, bij Kaapstad in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het strand is ook algemeen bekend als Boulders Bay. Het is een populaire toeristische locatie als gevolg van een kolonie van zwartvoetpinguïns, die zich hier in 1982 vestigden. Boulders Beach maakt deel uit van het nationaal park Tafelberg.

Cape Point – Kaap de Goede Hoop,
is een rotsachtig gebied op het meest zuidelijke punt van het beroemde Kaapse schiereiland. Cape Point ligt boven op enorme zeekliffen. Een steil en kronkelend pad leidt naar de oude vuurtoren, die een schitterend uitzicht biedt over de Indische en de Atlantische Oceaan.
De oude vuurtoren werd gebruikt om schepen de weg te wijzen. Lange tijd werd namelijk gedacht dat Cape Point daadwerkelijk het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika was. Dit punt ligt echter 220 kilometer oostelijker, bij Cape Agulhas. Omdat het kustlicht zich bovendien vaak in de mist bevond, is er een nieuwe vuurtoren gebouwd op Dias Point.