Rovinj - Baai van Limski - Porec

Rovinj is een stad in Istrië en gelegen aan de westkust van het schiereiland en is een populair toeristenoord. 

Beklim de toren van St. Eufemia

Dit is de grootste barokke kerk van Istrië en het hoogste punt van Rovinj. Je hebt er een betoverend uitzicht over de stad en de omringende archipel. De kerktoren is een replica van de klokkentoren van de San Marco in Venetië en op de top staat een bronzen beeld van St. Eufemia. Het beeld draait met de windrichting mee en toont die met de rechterhand. 

De Golf van Lim is een 35 km lange nauwe zee doorgang.  Aan beide kanten steken steile bergen naar boven uit, hier en daar meer dan 100 m. Het water is er deels brak, vanwege de ondergrondse zoetwaterbronnen, en daarom zeer geschikt voor de ontwikkeling van een bijzondere flora en fauna. Er worden vissen en schelpdieren gekweekt (oesters, mosselen, zeebrasem, zeebaars….). 

Poreč  is een stad en haven aan de westkust van Istrië en toeristisch.

Poreč is oorspronkelijk een Romeinse stad (Colonia Julia Parentium). Nadat de stad door plunderingen en veroveringen in verval was geraakt werd de stad in het jaar 539 veroverd door de Byzantijnen. Rond 800 besloten zij er een bisschopszetel te vestigen.

Grote delen van de stad zijn door de eeuwen heen intact gebleven. Hierdoor ogen de Romeinse en Venetiaanse bouwwerken authentiek.

Het bekendste bouwwerk in Poreč is de Euphrasius basiliek. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoed Lijst geplaatst. Hiermee wordt de historische waarde van het gebouw onderstreept.