Motovun

Een bezoek aan deze middeleeuwse vestingstad is eigenlijk een must als je het binnenland van Istrie verkent. Motovun is een adembenemend mooi stadje op een al even mooie berg met een even mooi uitzicht op de vallei van de Mirna en de omliggende bergen. 

 

Groznjan

Het ligt prachtig boven op een heuveltop zo'n 6 km vanaf de doorgaande weg, even voor je de rivier de Mirna oversteekt. Groznjan is een oude middeleeuwse plaats, in 1103 voor het eerst in geschriften vermeld als eigendom van de patriarch van Aquileia. 

In de jaren zestig werd Groznjan ontdekt door beeldende kunstenaars en musici, die er panden opkochten en restaureerden. Daardoor is het nu een echt kunstenaarsdorp geworden, waar in de zomer een aangenaam joyeuze sfeer hangt. Er zijn dan muziekopvoeringen op de kleine, beschaduwde pleintjes en in de hobbelige middeleeuwse straatjes, en de talrijke galerieën zijn uitnodigend open.

 

Novigrad

De naam van de stad - letterlijk : Nieuwe Burcht - is wat misleidend. 

Bisschopszetel

Specifiek voor Novigrad is dat de stad van 520 tot 1831 een bisschopszetel had en dat er in de Middeleeuwen en de renaissanceperiode een grote monnikenpopulatie was. In de 18de eeuw werd het smalle kanaal tussen de stad, toen nog op een eiland, en het vasteland gedicht. Net als Umag ligt de oude stad van Novigrad daarom op een schiereiland, met grote baai en haven ernaast en ook met een jachthaven, ditmaal zo'n beetje midden in de stad. Rond de oude stad is een deel van de Middeleeuwse vestingwallen nog te zien, gerestaureerd en wel, bijvoorbeeld direct langs de zee aan de zuidzijde van de oude stad. Achter de muren zijn enkele aardige staaltjes van Venetiaans-Gotische bouwkunst te ontdekken, bijvoorbeeld het Palazzo Rigo. Hierin is een bescheiden museum met grafmonumenten uit Byzantijnse en middeleeuwse tijden ondergebracht. 

Venetiaans

Ouder nog dan dit paleis is de Romaanse Sint-Pelagiuskerk (ook gewijd als Mariakerk en Maximilianuskerk) uit de 13de eeuw, te vinden door naar de typisch Venetiaanse klokkentoren te lopen die erbij hoort. Het Romaanse karakter heeft in de loop der eeuwen wat barokke schmink gekregen. De presbyterie is op een laat-Romeinse, drieschepige crypte gebouwd. Er zijn hier een 12de-eeuwse sarcofaag en oudere Romeinse en ook Romaanse stenen monumenten te zien. Rond de oude gebouwen is het goed toeven in de smalle straten, pleintjes en kades van Novigrad.

Net ten zuiden van de stad maakt de zee een bocht naar binnen. Hier ligt de monding van de rivier de Mirna. De Venetianen vervoerden er destijds hout over van zomereiken uit de uitgestrekte bossen die destijds in het Istrische binnenland lagen.