National Park Plitvice Meren in Kroatië, is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Europa. Heeft een totale oppervlakte van 266 km2, bestaande uit 16 trapsgewijs geschakelde kristalheldere meren die met elkaar verbonden zijn door vele schilderachtige watervallen en cascades. Het eerste meer ligt op 636 meter hoogte, en het laatste meer 8 km zuidelijker, is gelegen op 133 meter hoogte. De maximale diepte van de meren is 46 meter.  Een natuurlijk fenomeen is de kleur en de helderheid van het water, het zicht reikt tot een diepte van meer dan 8 meter.

De meren zijn in twee groepen verdeeld: de bovenste meren (12) worden omgeven door een enorm bos en zijn groter qua oppervlakte en rustiger, terwijl de onderste 4 zich bevinden aan de voet van 70 meter hoge kliffen en worden omringd door lage vegetatie. 

Plitvice is een van de meest bezochte Kroatische toeristische bestemmingen, gelegen in het deel waar laagland overgaat in de rotsachtige karstbergen en afdalen richting de kust. Dit maakt de Plitvice Meren een geweldige plek voor rust en ontspanning op de routes naar de Kroatische kust. Een beschermd natuurgebied met haar unieke schoonheid met oerbossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. In de rotsen rondom de meren bevinden zich 20 grotten.

In het park komen meer dan 140 soorten vogels voor, vrijwel elke roofvogelsoort die in Kroatië voorkomt bevindt zich evenwel in het park. 30% van de totale Kroatische vlinderpopulatie bevindt zich in het nationaal park Plitvice.