Via Split vertrokken wij met de veerboot naar Supetar, aanleghaven op het eiland Brac.

Supetar is een stad gelegen op het Kroatische eiland Brač (in de Adriatische Zee) en behoort tot Kroatië. De plaats heeft ca. 3500 inwoners. Het toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van deze plaats. Supetar is tevens de belangrijkste haven die in verbinding staat met het vasteland en de veerboot van Jadrolinijavaart vanuit de stad Split hierheen. De aanlegplaats ligt aan de oude haven. Hier ligt tevens het oude centrum van de plaats.

Supetar ligt aan de noordzijde van het eiland en is tevens de grootste plaats op het eiland Brač. Het is het grootste culturele en toeristische centrum van het eiland Brač. Rondom de haven liggen tal van restaurants en hotels.

 

Brac |

Dit eiland is het op twee na grootste eiland in de Adriatische zee. De lengte van het eiland bedraagt 40 km, de breedte bedraagt 13 km en de oppervlakte bedraagt 395 km². De kustlijn met een lengte van ongeveer 175 km, is zeer afwisselend met veel inhammen waar zich dan weer kleine strandjes bevinden. De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook enkele zandstranden, zoals in het Noorden Vela luka bij Supetar en Lovrecina. In het zuiden is dat het zeer bekende Zlatni rat (niet echt zand, maar hele fijne kiezels) bij Bol. Het eiland wordt gekenmerkt door uitgestrekte pijnboombossen en vruchtbare dalen met wijngaarden. Door het bergachtige karakter heeft men op vele plekken een fantastisch uitzicht over deze dalen, maar ook over de Adriatische kust. Aan de Noordkust heeft men een schitterend uitzicht op het Dalmatisch massief wat zich op het vaste land van Kroatie bevind.

Tevens is het eiland bekent om z'n uitstekende wijnen, beroemde schapenkaas en smaakvol lamsvlees.

Het zeewater is ongelooflijk helder, je kan zelfs op een diepte van 5 meter de bodem nog met het blote oog zien. Dit is ideaal voor snorkelaars. Het verschil in eb en vloed is gering, en echte branding is er ook niet. 

De kalksteen Brac is veel gebruikt in bekende gebouwen over de gehele wereld. Een van de meest bekende gebouwen is het Witte Huis in Washington. Door haar rooms-katholieke achtergrond zijn er over het eiland verspreid vele kapelletjes te bewonderen. Tevens zijn er diverse Musea. 

De wegen op het eiland zijn van goede kwaliteit. Er loopt een centrale weg van west naar oost over het eiland, waar alle wegen naar de kustplaatsjes weer op uitkomen. De veerboot uit Split komt aan bij de oude plaats Supetar, waar enkele goede stranden zijn. In het zuidwesten ligt aan een beschutte baai de plaats Milna, gesticht aan het begin van de achttiende eeuw. Nerezisca was lange tijd de hoofdplaats van het eiland. Aan deze voormalige status herinneren nog het gouveneurspaleis, de Loggia en een voetstuk met de leeuw van St.-Marcus.