Paarl

Is een stad in Zuid-Afrika, ongeveer 60 km ten noordoosten van Kaapstad in de provincie West-Kaap. De plaats behoort tot de gemeente Drakenstein. Paarl ligt langs de N1-snelweg en wordt gekenmerkt door de Bergrivier en de Paarlberg. Zij heeft vooral een industriële functie. De naam is afkomstig van de karakteristieke berg waaraan het stadje ligt. De ronde top van de berg glinsterde na een regenbui volgens de trekkers als een parel in de zon. De lokale bevolking zag er eerder een schildpad in.

Paarl is vanwege de apartheidstijd ingedeeld in een gebied boven de Bergrivier (Paarl) en een gebied onder de Bergrivier (Oost-Paarl). In Oost-Paarl wonen de gekleurde Zuid-Afrikanen. Hoewel men sinds 1990 vrij is in de woonkeuze, wordt daar nog weinig gebruik van gemaakt. De industrie in de stad bestaat uit textiel- en metaalfabrieken. Het gebied is echter vooral bekend vanwege de Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV). Deze vereniging is de brancheorganisatie van wijnboeren. Paarl ligt in de wijnstreek; bekende wijnboeren in Paarl zijn Ashanti, Nederburg en Fairview (onder andere bekend van ‘Goats do Roam’). De KWV is naast de wijn ook bekend om zijn ‘brandewyn’.

In Paarl ligt ook “Die Afrikaanse Taalmonument”. Verder bezit Paarl ook een taalmuseum, Die Afrikaanse Taalmuseum, waar het langste Afrikaanse woord wordt vermeld : “Tweejakkalsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein”. Volgens sommigen is het Afrikaans als taal vanuit hier vastgelegd. Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten uit de Victor Verster-gevangenis nabij Paarl. In Paarl is de Pearl Valley Golf Club gelegen, ontworpen door Jack Nicklaus. Hier is het Zuid-Afrikaans Open sinds 2008 gespeeld.