Rit –

Meiringspoort, Prince Albert, Swartbergpass

Vandaag maken wij een rit van ongeveer 185 km. De bedoeling is genieten van het landschap. Er werden verschillende stoppen ingelast om foto’s te nemen van de mooie omgeving. De eerste stop was de waterval van de Meiringspoort. Via goed bewandelbare paden bezochten wij de waterval.

Meiringspoort is een bergpas in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap die Oudtshoorn in de Kleine Karoo met Beaufort-Wes in de Grote Karoo verbindt. Dit deel van de nationale N12-autoweg tussen De Rust en Klaarstroom is 16 km lang en loopt op 680 m boven de zeespiegel door een natuurlijke kloof in de Swartberge. Deze pas staat bekend om de bijzondere plooien in de Tafelbergzandsteen aan weerskanten van de weg.

Omringd door interessante rotsformaties, stort Meiringspoort Waterfall 13 m (42,6 ft) in een zwembad beneden. De wandeling die naar de val leidt, heeft betonnen treden die zijn beveiligd met vangrails.

Prins Albert (Engels: Prince Albert) is een klein stadje in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Prins Albert behoort tot de fusiegemeente Prins Albert dat onderdeel van het district Sentraal-Karoo is.
Het dorp ligt aan de voet van de Swartberge en ligt op weg naar de noordelijke ingang van de Swartbergpas.
Het dorp kan overleven in dit semi-woestijngebied (de grens met de Klein en Groot Karoo) dank zij de fruitteelt (voor droge vruchten) en de olijventeelt maar voornamelijk zijn het schapenboeren die deze regio beheren.

De bergketen Swartberge vormt een natuurlijke scheiding tussen de weelderige valleien van de Klein Karoo en de droge vlaktes van de Groot Karoo. Lange tijd reisde men met een boog om de ruige bergen heen. Totdat de briljante Zuid-Afrikaanse ingenieur Thomas Baine een eeuw geleden besloot om dwars door de keten een pas te maken: de Swartberg Pass.
Nog altijd begeleidt de 27 kilometer lange grindweg je via steile haarspeldbochten naar ‘Die Top’ van 1.583 meter. Je komt langs adembenemende uitzichten, diverse landschappen, beekjes en bloemenzeeën. De Swartberg Pass is een favoriet onder de Zuid-Afrikanen en mag je niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

De rit had als doel te genieten van deze streek en hopelijk kunnen de foto’s jullie een gedacht geven hoe mooi het is.