Swellendam 31-01-2014

Bredasdorp, Waenhuiskrans, Natuurreservaat de Hoop, Malgas

Er werd gereden naar Waenhuiskrans (grot) om vervolgens Bredasdorp (scheepvaartmuseum) aan te doen en zo over Malgas (pont) te rijden om te eindigen in Swellendam.
De tocht die op het programma stond was ongeveer 250 km lang.

Eerste stopplaats Waenhuiskrans, waar een grot is die enkel te bezichtigen is bij eb. De grot ligt pal aan de zee en dus afhankelijk van eb en vloed.

Waenhuiskrans
De grotten, die zich in het natuurreservaat bevonden, konden alleen bereikt worden als het laag water was, anders stond deze zeegrot onder water.
Er stond slechts één groot bord met ‘Caves –>’, duidelijk dus waar we naar toe moesten.
De wandeling naar de grotten ging over het strand. Het was fantastisch. Wij konden zeeanemonen fotograferen wat zeldzaam is.

Bredasdorp is een slaperig boeren stadje gelegen tussen schapen boerderijen, graanvelden en koolzaad velden in de Overberg regio van de West-Kaap. Het ligt op de hellingen van de Heuningberg met op 35 kilometer afstand het meest zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent; Cape Agulhas. De Heuningberg is vooral begroeid met de prachtige nationale bloem van Zuid-Afrika: de Protea en tal van andere soorten fynbos.

Midden in het stadje vindt u het scheepswrak museum opgedragen aan het schip de Arniston, hier vindt u tal van attributen die herinneren aan verloren gegane schepen en naast navigatie instrumenten vind u hier ook munten en keramiek en porselein wat ooit vervoerd werd vanuit de oost!
Het Scheepvaartmuseum bestaat uit drie secties. In de voormalige Onafhankelijkheidskerk zijn ondermeer kanonnen, munten, en scheepsklokken te zien. In het bijbehorende Old Parsonage zijn allerlei voorwerpen gehuisvest die langs de kust zijn gevonden. Het Old Parsonage is een zogenaamd Strandveldhuis – een voorbeeld van Overberg-architectuur. In het Old Coach House tenslotte, vindt u antieke gereedschappen en machines.

De Hoop Nature Reserve
Het reservaat bestaat grotendeels uit Fynbos met Erica en Protea’s. Er zijn meer dan 1.500 plantensoorten waarvan een groot deel inheems. In het De Hoop Marine Reserve komen tientallen soorten vissen voor. De Hoop Vlei is een wetland dat tientallen watervogels trekt en een belangrijk gebied voor trekvogels is. Langs de kust zijn het hele jaar de zeldzame African Black Oystercatcher (scholekster) en de Whitebreasted Cormorant (aalscholver) te vinden. Naast de zeldzame Bontebok en de Cape Mountain zebra zijn er inmiddels ook andere dieren zoals antilope, kudu, klipspringer, eland, grijze reebok, struisvogel, mongoose, caracal, bavianen, dassies en schildpadden.

Nu reden wij naar Malagas. Dit zou het hoogtepunt moeten zijn van de rit. Wij zouden door middel van een pont de rivier oversteken. De pont werd door mankracht voortgetrokken. Het zou de enige nog zijn in Zuid Afrika.
Maar om dit te bereiken moesten wij via slechte wegen (steengruis), rijden.

Het landschap was fantastisch wat dan ook de rit aangenamer maakte.
Na ongeveer een twee uur te hebben gereden stonden wij aan het pont. Het was echt indrukwekkend.

Wij reden het mini busje erop. Dit gebeurde onder vakkundige leiding van Jean Pierre, hij gaf aan hoe ik moest rijden. De overige leden stonden reeds met grote ogen en open mond te kijken naar het gebeuren.

De bedieners van de pont hadden een riem rond hun lichaam, de riem sloegen rond een kabel en zo trokken ze het pont vooruit.